Bezpieczeństwo i higiena w salonach fryzjerskich to kluczowe aspekty zapewniające komfort i zdrowie klientów oraz personelu. Dbałość o czystość i dezynfekcję jest bardziej istotna niż kiedykolwiek, dlatego ważne jest, aby właściciele i pracownicy salonów byli wyposażeni w odpowiednią wiedzę i narzędzia. W tym artykule omówimy najlepsze praktyki dotyczące czyszczenia, dezynfekcji oraz utrzymania higieny narzędzi i mebli salonowych.
Bezpieczeństwo i higiena salonu fryzjerskiego
Bezpieczeństwo w salonie fryzjerskim opiera się tak naprawdę na dwóch filarach – rozwiązaniach sanitarnych mających na celu zapewnienie maksymalnego bezpieczeństwa otoczenia i higienie osobistej jego pracowników. Dzięki odpowiednim rozwiązaniom zastosowanym w tych dwóch obszarach punkt fryzjerski jest w stanie zapewnić wysoki standard usług w higienicznych warunkach.
BHP w salonie fryzjerskim
Bezpieczeństwo otoczenia w salonie fryzjerskim opiera się na szeregu działań, które z grubsza możemy podsumować jako:
- utrzymywanie czystości powierzchni płaskich – zamiatanie i mycie podłóg oraz regularne odkurzanie i mycie stolików i pulpitów;
- dezynfekcja i zabezpieczanie narzędzi – codzienne mycie sprzętów, regularna dezynfekcja szczotek, nożyczek, grzebieni etc., a także stosowanie zamknięć i pokrowców na nieużywane ostre sprzęty;
- okresowa dezynfekcja siedzisk, zagłówków, podnóżków;
- codzienne mycie zlewów, mis umywalkowych i pojemników;
- regularne przeglądy i konserwacja sprzętów elektrycznych.
O ile zabezpieczenia i przeglądy nie są niezbędne do zachowania higieny w salonie, są to czynności konieczne do zapewnienia maksymalnego bezpieczeństwa klientom oraz używającym ich specjalistom. Pozostałe czynności gwarantują, że narzędzia oraz przedmioty pozostające w kontakcie z dużą ilością osób w ciągu dnia nie staną się środowiskiem do namnażania się np. wszy lub innych drobnoustrojów odpowiedzialnych za choroby włosów i skóry głowy. Z oczywistych względów renoma salonu, w którym ktoś złapał wszy, nie jest potrzebna żadnej placówce, dlatego dbałość o higienę miejsca pracy jest również niezbędna do utrzymania pozytywnej opinii klientów!
BHP fryzjera
Pracownicy salonu powinni dbać o higienę osobistą i przestrzeganie procedur przede wszystkim ze względu na własne bezpieczeństwo. Praca, w której kontaktują się z wieloma naprawdę różnymi osobami w ciągu jednego dnia, powoduje, że dbałość o własną higienę stanowi podstawę bezpiecznej pracy. Ustalone odgórnie standardy bhp w salonie fryzjerskim powinny pomagać pracownikom wypracować nawyki, które staną się nieuciążliwą normą, a równocześnie będą skutecznie chroniły ich przed potencjalnymi zagrożeniami sanitarnymi.
To na przykład:
- zapewnienie fartuchów fryzjerskich i wymóg noszenia ich podczas wykonywania zabiegów – ścinki włosów czy produkty do ich stylizacji będą osadzać się na fartuchu zamiast na codziennych ubraniach lub, co gorsza, skórze pracownika;
- przerwy na uporządkowanie stanowiska i np. przetarcie narzędzi po każdym kliencie;
- dostęp do środków do dezynfekcji – zarówno tych do odkażania rąk, jak i tych, które pozwolą na dezynfekcję, wyczyszczenie narzędzi i stanowiska pracy.
Co ważne, dużą rolę odgrywa organizacja miejsca zatrudnienia. Nawet gdyby stylista dbał o swoją higienę poprzez regularne mycie rąk, zmianę odzieży itp., to jeśli zasady higieny i dezynfekcji w gabinecie fryzjerskim nie będą jasne, a pracodawca nie zapewni stałego dostępu do odpowiednich środków, optymalne zadbanie o higienę w salonie fryzjerskim będzie po prostu niemożliwe. Woda z mydłem może pomóc tylko do pewnego stopnia!
Co w salonie fryzjerskim należy poddawać procesowi dezynfekcji
Wspomnieliśmy już, że dezynfekcja jest niezbędna dla zachowania higieny – ale co trzeba dezynfekować w salonie fryzjerskim?
Generalne zalecenia są dosyć jednoznaczne – sterylizacji należy poddawać narzędzia wielokrotnego użytku, sprzęty pozostające w kontakcie ze skórą lub włosami klienta oraz wszystkie przedmioty używane do stylizacji z użyciem produktów fryzjerskich – pianek, lakierów itp. Wynika to z ich wysokiego ryzyka zanieczyszczenia – a brud to idealne środowisko do rozwoju szkodliwych drobnoustrojów.
Meble oraz stojący sprzęt fryzjerski również wymaga regularnej dezynfekcji, ale uważa się , że może być ona wykonywana z nieco mniejszą częstotliwością – ponieważ mają one kontakt przede wszystkim z ubraniami, a nie gołą skóra klientów. Mimo to nie można zaniedbać codziennego przecierania stolików i foteli fryzjerskich – również ze względu na ich wygląd. Zakurzony, brudny stolik nie będzie prezentował się zbyt profesjonalnie.
Jakie narzędzia należy dezynfekować w salonie fryzjerskim?
W pierwszej kolejności należy pomyśleć o dezynfekcji:
- nożyczek,
- grzebieni,
- szczotek,
- pędzli do nakładania farb,
- końcówek narzędzi takich jak maszynka do strzyżenia, lokówki, prostownice itp.
Chociaż urządzenia wytwarzające wysoką temperaturę (karbownice, lokówki itd.) są dzięki temu mniej podatne na rozwój np. wirusów, które przestają się namnażać, bądź wręcz giną w zbyt wysokich temperaturach, wciąż wymagają one czyszczenia. Nie tylko ze względu na potencjalne zabrudzenie produktami do włosów, które mogą zostać przeniesione na kolejnych klientów, ale również możliwość drobnoustrojów odpornych na wyższe temperatury.
Nożyczki oraz końcówki urządzeń fryzjerskich wystarczy umyć, a następnie przetrzeć dokładnie roztworem dezynfekującym.
Grzebienie, szczotki i pędzle należy najpierw starannie oczyścić z włosów i np. resztek farby. Następnie powinny one zostać namoczone w roztworze ciepłej wody z dodatkiem środka myjącego i dezynfekującego, a potem wyszorowane, wypłukane i pozostawione do wysuszenia. Dzięki temu jednocześnie pozbywamy się zanieczyszczeń, dezynfekujemy kluczowy sprzęt do pielęgnacji włosów, a przy okazji możemy przeprowadzić inspekcję używanych przedmiotów – czy grzebień nie ma brakujących zębów? Czy żadna z wypustek na szczotce nie jest obluzowana? Czy włosie na pędzlach nie jest jeszcze posklejane?
Dezynfekcja mebli fryzjerskich i powierzchni płaskich
Dezynfekcja i sterylizacja w gabinecie fryzjerskim powinna obejmować również większe wyposażenie meblowe. Na początek warto zaznaczyć – mycie powierzchni, takich jak blaty stolików z produktami czy misy do mycia włosów, powinno odbywać się codziennie, jeśli nie kilka razy w ciągu dnia. Podobnie jest z podłogą – pracownicy powinni mieć czas na jej zmiecenie lub odkurzenie po każdym kliencie, natomiast na koniec i/lub początek dnia powinni móc ją dokładne umyć z użyciem silnych środków do pielęgnacji powierzchni płaskich.
W przypadku mebli takich jak szafki, konsole, fotele fryzjerskie oraz krzesła do poczekalni, te elementy również powinny być przecierane codziennie. Raz w tygodniu warto jednak poświęcić na ten proces więcej czasu, a po umyciu standardowym środkiem myjącym wykorzystać taki z wyższą zawartością alkoholu, do pełniejszej dezynfekcji ich powierzchni. Po dezynfekcji warto nałożyć kolejny, tym razem po prostu pielęgnujący produkt, który przedłuży ich żywotność i zniweluje negatywne skutki stosowania alkoholu, jak np. przesuszenie materiału fotela fryzjerskiego. Co ważne, dezynfekcję należy przeprowadzać przy bardzo dobrej wentylacji pomieszczenia!